• Facebook
  • Instagram

Oväntade vändningar i livet


Om du för tio år sen hade berättat för mig att jag skulle, inte bara praktisera yoga, utan till och med vara delägare i en yogastudio så hade jag förmodligen skrattat dig rakt upp i ansiktet.
Men livet blir inte alltid som man tänkt sig, tvärtom, oftast tar livet de mest oväntade vändningar när man minst anar det. Faktum är att livet tar de absolut värdefullaste vändningarna när du vågar släppa taget och låta hjärtat föra dig framåt.


Mitt namn är Dennis Auer Gatti och jag jobbar idag som coach och massageterapeut på min och min fru Rosannas egna yogastudio Yoga Gatti, som ligger i Tullinge, en förort till Stockholm.

Som kille är jag ganska ensam bland våra kära yogadeltagare, nåt som jag tycker är väldigt, väldigt synd.


Så är du en av de killarna som ännu inte tagit klivet in på yogamattan, låt mig berätta varför du bör överväga att börja praktisera och investera i dig själv och ditt välbefinnande:


Rätt yogaform kan göra underverk Oavsett vem man är eller vad vi gör så kommer vi sällan undan livets pressande känsla på våra axlar. Vi kan, som jag, till och med ha bränt ut sig vid en tidpunkt, känt sig deprimerad eller upplevt andra symptom av utmattning. 

...då kommer rätt yogaform för dig att göra underverk!

Eller så har du klarat dig från allt jag nämnde ovan, men vill skapa mer harmoni och ha mer energi att portionera ut till dina aktiviteter eller andra åtaganden såsom jobb, träning, din hobby, vänner och inte minst till din familj och barn om du har några.

...då kommer rätt yogaform för dig att göra underverk!

Sen kan vi ju slå ihop allt jag nämnt ovan och då kommer verkligen rätt yogaform för dig att vara mer än behövligt och göra underverk för dig.


Med hjärnan konstant på högvarv Jag hade tur, jag fann yogan genom att i princip bli förälskad i den i form av min fru Rosanna. Allt som förtrollade mig med henne, hennes sätt att vara, hennes lugn och stora hjärta fick mig att öppna mig till en helt ny sida av mig själv. Den lugna och stilla sidan av mig själv. Något jag verkligen behövde då jag annars har varit väldigt aktiv, både fysiskt till mentalt.

Jag har levt ett överaktivt liv med få pauser och en hjärna som ständigt gått på högvarv med tankar och funderingar non stop.


Det jag har lärt mig är att vi behöver kontrasten från det hårda, det aktiva där vi ger energi, till det mjuka och stilla när vi laddar på våra batterier. Ganska meningslöst att äga en Tesla om du aldrig tar dig tiden att ladda batterierna när du behöver den.

Och det här är det vi behöver bli så mycket bättre på i vårt moderna samhälle vi lever i idag, ett samhälle med ständig uppkoppling, långa dagar och flera saker som sker samtidigt som kräver vår uppmärksamhet och fokus. 

...vi behöver ladda på våra batterier!


Koppla bort från den ständiga uppkopplingen Det räcker nämligen inte att bara få in några timmars sömn på natten, hade det gjort det så skulle vi inte se de negativa hälsoeffekterna av vårt allt snabbare växande samhälle som vi gör idag.


Vi behöver aktivt jobba på att bli bättre på återhämtning och att faktiskt koppla bort oss från den ständiga uppkopplingen.


Jag skriver det här till er idag för att berätta och tala om att yogan kan vara ett väldigt bra verktyg man kan ta till sig, och som från min egen erfarenhet, samt också har visat sig genom forskning, verkligen hjälper mot stress, utbrändhet, ökad energikapacitet etc.


Jag nämnde tidigare att det gäller att hitta rätt yogaform för just dig och det här är väldigt viktigt, för det kan lätt bli så att man provar att gå på ett yogapass med nån kompis eller sin partner och så råkar det vara en yogaform som inte alls passar en – och så lägger man ner och säger ”det där var ingenting för mig” 

...det där har jag hört förut!


Men fler gånger än få kan det handla om att du bara råkade testa fel form för dig. Du kanske behövde testa en lugnare, mer meditativ form som exempelvis yinyoga. Där sitter och ligger man mest ner och är i de olika positionerna en längre stund, istället för en mer krävande yoga som hatha där du ska utföra flöden och positioner som kräver mer balans.


Yinyogan förenklade livet För mig var det just yinyogan jag fastnade för då den är lugn och enkel då du utför den sittande samt liggande med positioner som kan pågå i flera minuter där man verkligen kommer ner i varv – och i lugn och ro kan fokusera på ett andetag i taget.


Yinyogan blev också ett utmärkt komplement till mina hårda och krävande träningspass. Visst, jag utövade rörlighet och stretch i samband med mina träningspass men yinyogan kan mig en ny dimension till rörligheten, återhämtningen!


Återhämtningen som jag har haft så svårt för att ta till mig och ta del av tidigare i mitt liv. Med den här nya variabeln som tillskott i mitt liv började jag sakta märka att flera andra aspekter i mitt liv började falla mer på plats och blev enklare att handskas med. Men allt skedde inte över en natt eller på en vecka.


Mina positiva hälsoeffekter har tagit tid att utveckla. Yoga är inget quickfix-piller vi stoppar i oss och tror att våra utmattningssymptom kommer försvinna på några dagar.

Det tar tid i början, jag kunde knappt koppla av ordentligt den första tiden samt att jag hade problem med att få till andningen. Men övning, som man säger, ger färdighet! Och så är det med allting. Vi kan inte förvänta sig att springa milen under 40 min på första försöket heller. Vi måste träna på att bli snabbare och mer uthållig precis som vi måste träna på att komma ner i varv, kunna koppla av och hitta återhämtning. 


Sen måste vi praktisera och underhålla, som vilken idrott som helst.


Finns en anledning till varför människor har praktiserat yoga i tusentals år, för att det faktiskt fungerar! Och ju mer du utövar, desto bättre blir de positiva effekterna.


Hoppas vi ses på mattan nån dag! // Dennis

28 visningar